ההיסטוריה של אופניים חשמליים

הרקע להמצאת כלי רכיבה חשוב מאוד

כבר בעבר הדי רחוק הבינו במדינות שונות בעולם המודרני כיצד כלי רכב הם דבר מזהם שיכול ליצור בעיה סביבתית לא פשוטה. כך, לא עבר זמן רב מהמצאת רכבות הקיטור ורכבי הבנזין עד שהבינו רבים מדוע כדאי לחשוב על כלי תחבורה מזהמים הרבה פחות. מודעות זו הביאה לחידושים ולפיתוחים מעניינים שהביאו גם ליצירה של אופניים הכוללים מנוע חשמלי, ולא רק מבוססים על רכיבה באמצעות דיווש.

יש עוד נקודות לאורך התקופה המודרנית שהראו לנו מדוע נוצרה מחשבה חיובית מאוד לגבי כלי רכיבה דו גלגלי כמו אופניים חשמליים. אם ניקח למשל את משבר האנרגיה שפרץ בשנת 1973 והביא לכך שבמדינות גדולות כמו ארה"ב היה קשה מאוד להניע רכבים בגלל חוסר בנפט שאמורות היו לספק מדינות ערב, נראה כיצד כלי רכיבה חשמלי הוא פתרון מתבקש. גם היום אנו מבינים כיצד מחירים מאמירים של נפט מביאים רבים לעשות שימוש במכוניות היברידיות ובאופניים חשמליים.

לא מדובר במוצר חדש כל כך כמו שחושבים

ההיסטוריה של האופניים החשמליים מתחילה כבר בשנת 1881, כך שלא מדובר על המצאה מהעשורים האחרונים. בשנה זו גוסטב טרווה היה מהנדס צרפתי שהמציא תלת-אופן שיש לו מנוע חשמלי. האבולוציה של כלי רכיבה זה התפתחה אל מעבר לים ליבשת אמריקה שם בשנת 1895 אוגדן בולטון רשם פטנט על אופניים חשמליים עם מנוע צירי שמורכב על הגלגל האחורי, וב-1896 צ'רלס טריק (אמריקאי גם כן) הוסיף כוח להנעה.

הוספת הכוח היא תוצאה של הסתמכות על המנוע הצירי שהומצא. בפועל, מדובר היה על מנוע צירי שיש לו גיר בצורה די דומה למה שאנו מכירים מהאופניים של היום. ב-1896 גם מיקם אמריקאי נוסף בשם ג'יימס אובריאן מנוע מתחת למושב האופניים. שנה לאחר מכן ב-1897 רשם בארה"ב הוסה ליבי פטנט של מנוע חדשני. מדובר על הופעת המנוע המרכזי באופניים חשמליים תוך הפרדתו מהגלגלים כדי שיסתובב מהר יותר ויעשה את עבודת ההנעה גם בגודל צנוע יותר.

ההתפתחויות של המאה העשרים

גם במהלך המאה העשרים לא השתנתה המגמה החשובה של פיתוח האופניים והתאמתם בצורה כמה שיותר טובה למשתמשים שהלכו והתרבו. בשנת 1932 בהולנד יוצרו אופניים חשמליים ע"י חברת Philips כשהיה להם מנוע איכותי מאוד (ה-Junker), ב-1938 הגיע המנוע של ט.מ. מקדולנד (הממוקם בגלגל הקדמי) שהציג יעילות גבוהה בזכות היותו מנוע אינדוקציה ולא כזה שפועל על מגנטים.

כאמור, שנות ה-70 של המאה הקודמת סבלו ממשבר האנרגיה ולכן נרשמו לא מעט פטנטים לגבי אופניים חשמליים. כך, חברות מפורסמות החלו לעבוד על פיתוח וייצור של אופניים כאלו, ובשנות ה-90 כבר היה מדובר על דגמים איכותיים מבחינות רבות. זאת בזכות סוללות הליתיום, מגנטים שיוצרו מחומרים מתקדמים, ואף מערכת שיודעת לזהות את פעולת הדיווש ולהפעיל את המנוע החשמלי. נראה כי בעתיד ימשיכו האופנים להתפתח כדי לספק צרכים ודרישות שנוצרים כל הזמן.

דלג לתוכן מרכזי